Pożywienie jako znak identyfikacji kulturowej. Z etnograficznych badań na Podhalu
- Year of publication: 1997
- Source: Show
- Pages: 71-77
- DOI Address: http://dx.doi.org/10.15804/ksm199705
- PDF: ksm/01/ksm199705.pdf
Pożywienie jako znak identyfikacji kulturowej. Z etnograficznych badań na Podhalu
REFERENCES:
- Ackerman D., Historia naturalna zmysłów, Warszawa 1994.
- Czubernatowa W., Wiersze kuchenne, Zakopane 1988.
- Derek M., Kuchta J, Kuchnia góralska z wierszami Wandy Czabernatowej, Kraków 1996.
- Galas P., Górale z Podhala w Lubomierzu nad Stardomką, Etnografia Polska 1959. t. 2. s. 341-360.
- Gazda (Gwiżdż F.), Jak odżywia się nasza ludność, Gazeta Podhalańska 1913, R. 1. nr 27 i 29,
- Havel W., Czy świat nas przerasta? Gazeta Wyborcza, z dnia 5-6.10.1996.
- Matlakowski W.. Zdobienie i sprzęt ludu polskiego na Podhalu, Warszawa 1901.
- Orkan W., Listy ze wsi i inne pisma społeczne, t. 1. Warszawa 1936.
- Reinfuss R., Podhalański fenomen, Polska Sztuka Ludowa 1988. R. 42, nr 1-2. s. 9-16.
- Rifkin J., Anatomia cheesburgera, Polska Sztuka Ludowa Konteksty 1994, R. 48. nr 3-4. s. 149-152.
- Schivelbusch W., Des Paradis, der Geschmack und die Vernuft. Eine Geschichte der Genussmittel, Munchen 1995.
- Wnuk W., Górale za wielką wodą, Warszawa 1986.
- Wnuk W., Kudasik A., Podhalański ruch regionalny, Kraków 1993.
- Zarębczan W.. ks., Grule z kwaśnym mlekiem... w Montecchio Maggiore, Hale i Dziedziny, Miesięcznik Ziem Góralskich 1993, R. 4, nr 2-3, s. 13.
- Zegadłówna Z., Kuchnia góralska, Nowy Sącz 1986.
- Zungengluck und Gaumengualen. Geschmackserinnerungen gesamelt von Andreas Hartmann, Munchen 1995.