Globalization Processes – The New Environment for the Global Governance of Food Security

  • Author: Katarzyna Marzęda-Młynarska
  • Institution: Department of International Relations, Maria Curie-Sklodowska University in Lublin
  • Year of publication: 2013
  • Source: Show
  • Pages: 65-87
  • DOI Address: https://doi.org/10.15804/athena.2013.40.05
  • PDF: apsp/40/apsp4005.pdf

Food constitutes the basic human need. Changes in the modern world indicate that the problem of food security will steadily grow in importance in the future. The key question is therefore how to provide it, how to governance it in a dynamically changing world under the globalization processes. The article deals with the problem of global governance of food security. Its main assumption is that the globalization processes create the qualitatively new environment of food security global governance. The analysis permits three conclusions. First, as a consequence of the globalization processes, the way food security is perceived has changed while the problem itself becomes complex and multi-dimensional, which increases demand for new forms of its governance. Second, under the influence of the globalization processes, the responsibility for ensuring food security extends over an increasingly large group of actors and requires coordinated actions taking an increasingly broad group of so-called stakeholders into consideration. Third, globalization processes stimulate the formulation and development of paradigms and strategies for food security, offering an ‘infrastructure’ and creating their intellectual foundation as in the case of the free-market model, as well as offering an ‘infrastructure’ and being the point of reference, in opposition to which alternative proposals are developed, such as food self-sufficiency and food sovereignty

Procesy globalizacji – jako nowe jakościowo środowisko globalnego zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym.

Żywność stanowi podstawową potrzebę człowieka. Zachodzące współcześnie zmiany sugerują że problem bezpieczeństwa żywnościowego będzie systematycznie zyskiwał na znaczeniu. Kluczowe pytanie zatem brzmi: jak je zapewnić i w jaki sposób nim zarządzać w obliczu procesów globalizacji? Celem artykułu jest analiza procesów globalizacji jako nowego jakościowo środowiska globalnego zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym. W jej efekcie ustalono że, po pierwsze, w wyniku procesów globalizacji zmianie ulega sposób percepcji bezpieczeństwa żywnościowego a sam problem nabiera założonego, wielowymiarowego charakteru co wzmaga zapotrzebowanie na nowe formy zarządzania nim. Po drugie, że pod wpływem procesów globalizacji odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego rozszerza się na coraz większą grupę podmiotów i wymaga skoordynowanych działań z uwzględnieniem coraz szerszej grupy tzw. interesariuszy. Po trzecie, że procesy globalizacji stymulują formułowanie i rozwój paradygmatów i strategii na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego, oferując ‘infrastrukturę’ i tworząc ich podbudowę intelektualną, jak w przypadku modelu wolnorynkowego oraz oferując „infrastrukturę” i stanowiąc punkt odniesienia, w opozycji do którego rozwijane są alternatywne propozycje, jak samowystarczalność czy suwerenność żywnościowa.

BIBLIOGRAFIA:

  • Anderson K. (2010). Globalizations effects on world agricultural trade, 1960 – 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 365(1554), 3007 – 3021.
  • Bisara D. (2012). Food Self-Sufficiency Goal Starves Poor Consumers, OECD Declares. Jakarta Globe of 11 October 2012.
  • Christiaensen L. (2009). Revisiting the Global Food Architecture: Lessons from the 2008 Food Crisis. UNU Discussion Paper, 4.
  • Cooke A.M. et al. (2009). Introduction: Agriculture, Trade, and the Global Governance of Food. In S.R. Curran et al. (ed.) The Global Governance of Food (pp. 1 – 8). London – New York: Routlenge.
  • FAO (2012). The State of Food Insecurity in the World. Rome.
  • FAO (2013) Media Centre, FAO Calls for strengthened food security governance. [online] http://www.fao.org/news/story/en/item/162391/icode/ [access 1.05.2013].
  • Giddens A. (1990), The Consequences of Modernity, Stanford University Press.
  • Gilpin R. (2001), Global Political Economy: Understanding the International Economic Order, Princeton
  • Globalne Południe (2013), Suwerenność żywnościowa. [online] http://globalnepoludnie.pl/Suwerennosc-zywnosciowa [accessed 15.09.2013].
  • Harvey D (1990). The Condition of Postmodernity. An Enquiry into the Origins of Cultural Change. Oxford:
  • Khor M. (2009). The Food Crisis, Climate Change and the Importance of Sustainable Agriculture. Penang, Malaysia: Third World Network.
  • Kubicki M. (2012). Żywność na wagę złota. [online] http://www.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/blogi/maciej_kubicki/zywnosc_na_wage_zlota [accessed 17.05. 2013].
  • Lee K. et al. (2007). Globalization, Global Governance and the Social Determinants of Health: A Review of the linkages and Agenda for Actions. Ottawa: Globalization and Health Knowledge Network.
  • Marzęda K. (2006). Proces globalizacji korporacyjnej. Warszawa-Bydgoszcz: Wydawnictwo Branta.
  • McDonald B.L. (2010). Food Security. Polity Press.
  • McGrew A. (2011), Globalization and Global Politics. In J. Baylis, S. Smith, P. Owens (Ed.) The Globalization of Worlds Politics. An Introduction to International Relations (pp. 16 – 33). Oxford: Oxford University Press.
  • McKeon N. (2011). Global Governance for World Food Security: A Scorecard Four Years after the Eruption of “Food Crisis”. Heinrich Böll Stiftung. [online] http://www.boell.de/downloads/global-governance-for-world-food-security.pdf [accessed 12.05.2013].
  • MSZ RP (2013), Global Governance. Bezpieczeństwo żywnościowe. [online] http://www.msz.gov.pl/pl/polityka_zagraniczna/zagraniczna_polityka_ekonomiczna/globalne_wyzwania_makroekonomiczne/global_governance?printMode=true [accessed 15.09.2013].
  • Nayyar D. (2002). Towards Global Governance. In D. Nayyar (ed.), Governing Globalization. Issues and Institutions (pp. 3 – 18). Oxford: Oxford University Press.
  • Ohmae K. (1996). The End of Nation State: The Rise of Regional Economies. New York: Free Press.
  • Oosterveer P. (2007). Global Governance of Food Production and Consumption. Issues and Challenges, Cheltenham – Northampton: Elgar
  • Paarlberg R.L. (1985). Food Trade and Foreign Policy. India, the Soviet Union and the United States. Ithaca New York: Cornell University Press.
  • Pietraś M. (2006). Procesy globalizacji. In M. Pietraś (ed.) Międzynarodowe stosunki polityczne (pp. 572 – 597). Lublin: Wydawnictwo UMCS.
  • Pinstrup-Andersen P. (2002). Sustainable Food Security: Moving beyond Business as usual. SID On-line Dialogue”, 45(2), 89 – 95.
  • Rosin Ch., Stock P., Campbell H. (2011). Introduction: Shocking the Global Food System. In Ch. Rosin, P. Stock, H. Campbell (Ed.), Food System Failure. The Global Food Crisis and the Future of Agriculture (pp. 1 – 14). London – New York: Routlege.
  • Salih M.A. (2009). Governance of Food Security in 21st Century. In H.-G. Brauch et al. (ed.), Facing Global Environmental Change. Environmental, Human, Energy, Food, Health, and Water Security Concepts (pp. 501 – 507). Berlin: Springer. Schanbacher W.D. (2010). The Politics of Food. The Global Conflict between Food Security and Food Sovereignty. Santa Barbara – Denver – Oxford: Preager.
  • Scholte J.A. (2000), Globalization: A Critical Introduction, London: Palgrave Mcmillan.
  • Sobiecki R. (2012). Globalizacja ekonomiczna a zamiana uwarunkowań produkcji rolniczej. Realia. Dwumiesięcznik Społeczno-Polityczny, 1(27), 103 – 128.
  • Strange S. (1999). The Westfailure System. Review of International Studies, 25(3), 345 – 354.
  • Watson R.T. (2011). Prologue: Food Security – now is the future. In Ch. Rosin, P. Stock, H. Campbell (Ed.), Food System Failure. The Global Food Crisis and the Future of Agriculture (pp. xi-xiv). London – New York: Routlege
  • Weiss T.G., Ozgercin K. V (2009). The Evolution of Global Governance: Theory and Practice. In J. Wiener, R.A. Schrire (Ed.) International Relations. Encyclopedia of Life Support System (pp. 137 – 155). Paris: UNESCO, EOLSS.
  • WSFS (2009). Declaration of the World Summit on Food Security. 16 – 18 November. Rome.

food security global governance globalization

Wiadomość do:

 

 

© 2017 Adam Marszałek Publishing House. All rights reserved.

Projekt i wykonanie Pollyart